Skip to content

Trăim într-o ţară săracă. Dar fericită!

Februarie 12, 2010

Republica Moldova este unica ţară din Europa înscrisă în cele 43 de state calificate de Banca Mondială ca fiind cu „venituri mici în curs de dezvoltare, care continuă să remedieze consecinţele recesiunii globale”. Potrivit unui raport al BM, dat publicităţii în septembrie 2010, ţara noastră a intrat în „hora” celor mai sărace state alături de Ghana, Zambia, Uganda, Chad, Kenya, Bangladesh, Nepal, Tadjikistan ş. a.

Săraci…

 

Cu 89 de milioane de oameni ar putea creşte, până la finele anului 2010, numărul săracilor în ţările cu venituri mici şi medii, venitul zilnic al acestora fiind mai mic de 1,25 dolari SUA. Aceste date se conţin în raportul Băncii Mondiale, în care se mai spune că recesiunea globală a pus în pericol 11,6 miliarde de dolari SUA pentru cheltuieli esenţiale în educaţie, sănătate, infrastructură şi protecţie socială în cele mai vulnerabile ţări. Astfel, se accentuează necesitatea sporirii sprijinului oferit celor nai sărace ţări care se confruntă cu criza şi volatilitatea economică.

Cu referire la Republica Moldova, raportul BM notează că ţara noastră este foarte dependentă de remitenţele de peste hotare şi că o reducere a acestora va duce la aprofundarea deficitului bugetar. În acest context, în acelaşi raport se menţionează că în Republica Moldova, remitenţele muncitorilor, echivalente cu cca 30% din PIB în 2008, au fost mai mult decât suficiente pentru compensarea unui deficit de cont curent, care ar fi atins 25% din PIB fără existenţa acestor remitenţe.

„Moldova a fost afectată considerabil de criza globală, iar fluxurile de remitenţe ca şi cotă din PIB se aşteaptă să scadă cu până la jumătate. Amplificând în continuare impactul şocului economic, remitenţele sunt utilizate preponderent pentru finanţarea consumului gospodăriilor casnice şi importul de combustibil, de care guvernul depinde în cea mai mare parte pentru venituri fiscale. Drept consecinţă, suplimentar contractării bruşte a finanţării externe, excedentul fiscal modest din anul precedent se preconizează să se transforme într-un deficit considerabil în 2009, ajungând probabil chiar şi la 10 la sută din PIB”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

… dar fericiţi

 

Ca să demonstrăm indiferenţă faţă de „ştampila” ce ne-a fost aplicată de Banca Mondială cu referire la conţinutul buzunarelor noastre, ne lăudăm cu datele unui sondaj de-al nostru, autohton. Potrivit acestuia, 64 la sută din populaţia Republicii Moldova se consideră fericită şi doar 3% se consideră nefericită.

Şi ca să dansăm pe aceleaşi ritmuri ale fericirii, care a dat buzna peste noi atât de neaşteptat, vă mai propunem nişte „perle” din „sondajul fericirii”. Astfel, personal am descoperit că femeile din Moldova sunt mai fericite, chiar dacă e vorba de o diferenţă nesemnificativă. Iar dacă moldovenii au depăşit vârsta de 40 de ani ori sunt încă adolescenţi, „gradul” lor de fericire este şi mai înalt. Şi viceversa, dacă sunteţi încadraţi în categoria persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-40 de ani, sunteţi mai puţin fericiţi, chiar dacă sunteţi mai activi. Şi încă ceva: anume vorbitorii de limba română sunt mai fericiţi. Deci, „unde trăiesc moldovenii…”…

Atenţie: dacă până acum aţi considerat că „banii n-aduc fericirea”, să ştiţi că autorii sondajului nu cred acestei vorbe (n-am participat la acest sondaj, dar nici eu nu cred că un buzunar în care fluieră vântul aduce prea multă fericire în casă…). Potrivit sondajului, „cu cât este mai mare venitul, cu atât se declară mai fericiţi respondenţii”. Totodată, e de menţionat că „studiile educă indicatorii fericirii”, deoarece „o dată cu creşterea nivelului de studii creşte şi nivelul fericirii”.

„Dorim să menţionăm că cei cu cel mai mic venit de asemenea s-au clasat fericiţi. Considerând situaţia demografică dezastruoasă în Moldova, putem spune că cei căsătoriţi sunt mai fericiţi decât cei celibatari. Mai mult decât atât, este nevoie de o familie de 4 persoane pentru a atinge cel mai înalt grad al fericirii. În general, respondenţii care se declară fericiţi au o încredere relativă în sursele media. Oricum, aceştia acordă o încredere mai sporită canalelor media vizuale şi auditive, adică TV şi Radio, mai puţin cred în ziare şi reviste. Făcând referire la Internet, acesta a fost calificat ca cea mai credulă sursă de informaţie”, ţine să precizeze sursa în analiza datelor sale. (Acest citat nu a fost redactat nici din punct de vedere stilistic, nici gramatical).

Ca să fie clar din capul locului, autorii sondajului – Magenta Consulting, anunţă că studiul a fost realizat pe un eşantion de 1400 de persoane din 24 de localităţi din mediul urban al Republicii Moldova. (Eh, dacă ar fi fost întrebaţi oamenii din sate, când vin de la deal sau când privesc ştirile la televizor despre isprăvile unora şi călcatul prin străchini al altora, dacă sunt fericiţi… Şi oare unde erau persoanele care au participat la sondaj în momentul realizării acestuia? Ce făceau, de îi înfoiau fericirea???).

Fericiţi… în lume

Ca să nu fim învinuiţi că, prin relatarea de mai sus, vrem să aruncăm cu pietre în grădinile ONG-urilor pasionate de realizarea sondajelor de opinie, vă comunicăm că moldovenii sunt declaraţi „unii dintre cei mai fericiţi din lume şi cei mai fericiţi dintre europeni” şi de către britanica nonguvernamentală The New Economics Foundation.

Conform unui sondaj realizat de organizaţia nominalizată, dată publicităţii în iulie curent, Republica Moldova este situată pe locul 32 dintr-un top alcătuit în baza speranţei de viaţă, fericirii oamenilor şi impactului asupra mediului. Autorii studiului susţin că nici o ţară europeană nu a depăşit ţara noastră la capitolul “Fericire”, şi asta în pofida concluziei autorilor studiului, potrivit căruia în general, cele mai fericite ţări din lume sunt considerate cele din America Latină, ele ocupând 9 din primele 10 locuri ale clasamentului.

Înaintea ţării noastre, în acelaşi clasament, s-au situat şi asemenea ţări, cum ar fi Honduras, Vietnam, Butan, Belize, Trinidad şi Tabago… Totodată, fericirea moldovenilor este atât de mare, încât a lăsat cu mult în urmă Belgia (64), România (70), Ucraina (95), Rusia (108), SUA (114) şi Luxemburg (122).

Pe prima treaptă a clasamentului celor mai fericite state din lume s-a situat Costa Rica, în faţa Republicii Dominicane şi a Australiei.

Cele mai nefericite sunt ţările africane, clasamentul încheindu-se cu Togo, Burkina Faso, Burundi, Botswana şi Zimbabwe.

The New Economics Foundation a analizat 143 de ţări care găzduiesc 99% din populaţia lumii şi a pus la punct o ecuaţie care cântăreşte speranţa de viaţă, fericirea oamenilor şi impactul asupra mediului, informeaza AFP.

Fericirea din alte studii

Fericirea cetăţenilor din diferite ţări a fost studiată şi de alte organizaţii şi persoane particulare. Astfel, Adrian White, profesor de psihologie socială de la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), bazându-se pe studiile mai multor organizaţii internaţionale (Institutul „New Economics Foundation”, ONU, CIA, UNESCO), a alcătuit un alt clasament al fericirii mondiale, bazat pe următoarele criterii: satisfacţia faţă de viaţă, speranţa de viaţă, PIB pe cap de locuitor şi accesul la educaţia secundară.

În acest clasament, ţara noastră s-a situat abia pe locul 175. Primele 10 poziţii au fost ocupate de către Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Bhutan, Brunei şi Canada. SUA s-au clasat pe locul 23, Germania pe 35, Marea Britanie pe 41, Franţa pe 62, China pe 82, Japonia pe 95, India pe 125, Romania pe 136, Bulgaria pe 164, Rusia pe 167, Ucraina pe 174.

Studiul a cuprins 178 de ţări şi s-a bazat pe cumularea a peste 100 de studii diferite realizate în toată lumea, în care au fost intervievaţi peste 80.000 de oameni.

Anunțuri
4 comentarii leave one →
 1. Februarie 12, 2010 4:42 pm

  Vorbim de fericirea personala sau de ratarea unei intregi populatii?

  • Februarie 12, 2010 4:46 pm

   Din context se înţelege că e vorba despre fericirea „în masă”. Am vrut doar să comentez nişte date „generate” de sondaje ale unor ONG-uri care, în loc să facă ceva concret, se ocupă de nebunii…

 2. Incognitus permalink
  Februarie 19, 2010 3:13 pm

  In privinta ONG-urilor, intr-adevar avem destule, care stiu sa lucreze mai mult cu limba. Cand vad, prin fatza teatrului de opera si balet asanumitele „actiuni” ale ONG-urilor cu lozinci de tipul: „Protejati animalele maltratate din China” si cu fotografii cu caini omoriti si plus la asta – cu statistici de tipul: „zilnic in China sunt omoriti (x) caini”.
  Cat de mult, pe noi, moldovenii, ne intereseaza cainii vagabonzi din China 🙂 Extraordinar, numai la asta si ne gandim. „Avem de toate” si trebuie sa ne ocupam de nebunii.
  De ar face cineva ordine in toate ONG-urile si toti pseudo-ecologistii de la noi.

 3. Incognitus permalink
  Februarie 19, 2010 3:21 pm

  Cat desre fericirea noastra, voi spune urmatoarele:
  Cand vad ca profesorii nostri fug din scoli peste hotare, se maresc tarifele la transport si energie, se maresc preturile la produsele alimentare si la combustibil si o buna parte din populatia de la sate spun ca nu pot sa dea copii la scoala, fiindca trebuie sa-i trimita sa lucreze, ca nu au cu ce sa-i intretina – apoi nu mai pot de atata „fericire”.
  Devenim un popor analfabet si sarac, astfel – prostit si usor de manipulat, fiind gata sa se vanda pe sine pentru orice idee.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: