Skip to content

Bacalaureatul – între primărie şi minister

Martie 22, 2010

Până la începutul sesiunii de bacalaureat din acest an au rămas câteva săptămâni, perioadă în care liceenii şi stuenţii care urmează să susţină aceste examene se pregătesc, moral şi fizic. Sunt sigură că aceleaşi emoţii sunt specifice şi pentru profesori. Or, e vorba despre o evaluare şi a activităţii pedagogilor: cu cât mai bine elevii vor susţine BAC-ul, cu atât mai bine trebuie să fie apreciate şi eforturile profesorilor care au instruit aceşti tineri.

Şi pentru că sesiunea de BAC vine în fiecare an cu surprize, anul acesta nu a fost o excepţie. Cu o partidă de ping-pong seamănă modificările care se operează în regulamentul cu privire la susţinerea sesiunii de bacalaureat: ba examenele se susţin în instituţia în care candidaţii au învăţat, ba aceştia trebuie să plece în altă instituţie, la alt centru de BAC…

Iată că şi anul acesta s-a decis ca examenele respective să fie susţinute în alte instituţii decât în cele în care au învăţat liceenii. De ce? Poate pentru a combate corupţia, dar poate şi pentru a căuta noi căi de a nota cât mai obiectiv lucrările celor care vor susţine BAC-ul…

Ceea ce mi-a părut interesant şi… cam ridicol în problema legată de sesiunea din acest an este neînţelegerea dintre primarul capitalei şi ministrul educaţiei în privinţa centrelor în care tinerii vor susţine BAC-ul. Se pare că problemele capitalei se apropie de un final fericit, deoarece, de această dată, primarul este nemulţumit, se revoltă şi chiar declară că cere „de urgenţă un demers la Ministerul Educaţiei pentru a fi revăzut acest lucru” (centrul de susţinere a sesiunii de BAC – n.r.), subliniind că „nu este în regulă din punctul meu de vedere”.

La rândul său, ministrul educaţiei declară că este de competenţa ministerului să rezolve astfel de probleme. Ba mai mult, ministrul susţine că „Este un punct de vedere a domnului primar general pe care eu nu doresc să-l comentez astăzi. Fiindcă eu din 2007 când am candidat la funcţia de primar general, nu am comentat nici o decizie a actualului primar general şi nici nu o voi face până în 2011. l-am susţinut, îl susţin în continuare, dar domeniul învăţământului este prioritate a Ministerului Educaţiei”.

Sper ca ping-pong-ul va lua sfârşit fără a lăsa pe cineva dezamăgit ori supărat. Pentru că sesiunea de BAC trebuie să fie susţinută fără surprize neaşteptate şi în termenii stabiliţi, astfel încât absolvenţii din acest an să reuşească să îşi primească la timp diplomele de BAC şi nicidecum să nu se întâmple ca în anii precedenţi, când posesorii diplomelor de BAC se înscriau în concursul de admitere la facultate mult mai târziu decât colegii lor din şcolile medii de cultură generală.

Totodată, cred că de mult e timpul ca primăria să fie preocupată de problemele capitalei (de s-ar face un top al acestora….) şi să lase în grija Ministerului Educaţiei grijile legate de susţinerea examenelor de bacalaureat. Pentru că oricât s-ar supăra unii şi oricât s-ar dezvinovăţi alţii, elevii sau studenţii oricum nu vor avea nimic de câştigat.

Reclame
8 comentarii leave one →
 1. Martie 22, 2010 7:12 pm

  Domeniul invatamintului nu este treaba Ministerului Educatiei. Sau nu ar trebui sa fie. Dar ce sa faci? Intr-o lume comunista, la ce sa te astepti, nu?

 2. Martie 23, 2010 7:21 am

  Ba dimpotrivă: domeniul întvățământului este tocmai o prioritate a Ministerului Educației. Și hai sa nu mai dăm atâta vina pe „lumea comunistă” sau pe cea de alt gen. E timpul, de mult, ca fiecare să se ocupe de ceea ce trebuie. Înțeleg, dacă în Chișinău într/adevăr nu ar mai fi fost probleme… da, hai să ne apucăm și de bacalaureat. Dar teamă mi/i că și peste 4/5 ani, dacă vom dansa în aceeași horă, tot BAC-ul va fi primordial pentru primărie, și nicidecum drumurile… sau altceva…

  P.S. Nu am nimic congtra dlui primar și nici nu fac parte din vreun partid. Asta – ca să fiu înțeleasă corect pentru afirmațiile de mai sus…

 3. Martie 23, 2010 1:09 pm

  Comunistii ne-au invatat ca statul este cel care trebuie sa ne educe copiii. Nu, este responsabilitatea si dreptul parintilor ca sa faca acest lucru. Atita timp cit oamenii nu inteleg asta, nimic nu o sa mearga bine.

 4. Martie 23, 2010 1:39 pm

  De acord, dar, cu mare parere de rau, prea multa lume considera si acum ca gradinita, respectiv, scoala trebuie sa ne educe copiii. Asta se vede din primele saptamanani cand merg copiii nostri la gradinita: da cate poezii ai invatat, da ce ati mai facut etc. (o spun din proprie experienta).
  Numai ca atunci cand am scris comentariul de mai sus, alt scop am urmarit; nu pe seama cui lasam educatia copiilor nostri, dar cine si de ce isi bate capul? La primarie s-a zis ca in gradinite trebuie interzise colectarile de bani si uite ca in lute gradinite, acum, copiii nu mai au posibilitatea sa vizioneze spectacole (artistii mergeau cu papusile la gradinite), nu mai pot lua ore de engleza, de exemplu, sau de dans. Pentru ca acestea sunt activitati suplimentare, care necesita cheltuieli in plus.
  Si tot primaria acum este „ingrijorata” de unde vor sustine liceenii bacalaureatul. Asta am vrut sa zic: E TIMPUL CA PRIMARIA SA SE PREOCUPE DE GRIJILE CAPITALEI!”.

 5. Martie 24, 2010 6:07 am

  Pai daca parintii si-ar lua aceasta responsabilitate, majoritatea acestor probleme ar disparea.

  Parintii ar putea sa-i duca la spectacole, ar putea lua ore de engleza sau de dans.

 6. Martie 24, 2010 8:42 am

  Cristina, ori nu ai copii, ori nu stii ce inseamna sa lucrezi in mai multe locuri si sa nu poti avea liber macar duminica. Atunci cand apar copiii, apar si multe alte griji. Si daca lucrezi intr-o institutie publica, iti dai seama ca mai ai nevoie de un serviciu (cel putin) suplimentar, ca sa faci fata tuturor scumpirilor. Nu zic ca parintii trebuie sa lase chiar toata grija pe seama gradinitei, dar oricum pentru copii e interesant sa vizioneze un spectacol si la gradinita – sa vezi cat de incantati vorbesc despre asta, mai tarziu.
  Si atunci cand incepi sa iti duci copiii la gradinita, vezi cat de „vesel” o duc si educatoarele cu salariile lor „mari”.
  Primarul ar trebui mai intai sa ofere salarii bune, si dupa asta sa interzica acumularea de fonduri. Ca daca la gradinita s-a spart o teava, atunci cand copiii erau afara, cine va veni sa o repare? Primaria????

 7. Martie 24, 2010 4:15 pm

  Din fericire am copii, deci stiu ce vorbesc din experienta. Si nu-i duc la gradinita, ma ocup eu de ei. Daca statul si-ar vedea de treaba lui si ar lasa parintii in pace sa-si vada de ale lor, lucrurile s-ar mai clarifica. Asa, cind statul isi incalca atributiile, toate sint un haos.

 8. Martie 25, 2010 7:12 am

  Teamă mi-i că statul prea tare ne lasă în pace. Deci, îşi lasă cetăţenii „de capul lor”, în sens că fiecare „trebuie” să se descurce cum poate. Pe nimeni nu-l doare nicăieri problemele cetăţeanului de rând. Ba mai mult, e de dorit ca despre aceste probleme nici la serviciu să nu prea vorbeşti – care angajator îşi doreşte angajaţi „cu probleme”???
  âziceam că pe nimeni nu-l doare nicăieri de grijile noastre. De fapt, îl doare. Pe stat. Îl doare ÎN COT…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: