Skip to content

„Secrete” de la concursul de admitere

iulie 15, 2010

Mâine (16 iulie 2010) va lua start o nouă campanie de admitere în universităţile din Moldova. La fel cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi, tinerii şi părinţii acestora vor lua cu asalt universităţile.

Vor fi, IAR, înghesuileli la intrările în blocurile unde vor activa comisiile de admitere, se vor face liste ale candidaţilor, în care vor fi înscrise sute de nume, va fi, iar, gălăgie, dacă cineva cumva va intra „fără rând”…

Şi seara, unele posturi TV ne vor propune reportaje „de la faţa locului”: imagini cu tineri leşinaţi sau enervaţi de situaţia creată la comisiile de admitere, învinuiri precum că universităţile, IAR, nu au organizat „cum trebuie” procesul de recepţionare a actelor…

Straniu lucru se întâmplă totuşi în primele zile de activitate a comisiilor de admitere. În toate informaţiile difuzate în contextul campaniei de admitere în instituţiile universitare se spune foarte clar: comisiile de admitere vor activa timp de 2 săptămâni! Deci, oameni buni, la 16 iulie abia se va începe acest „proces”, dar el va dura până la 30 iulie! Cât de tare trebuie să nu te iubeşti ca persoană, ca să suporţi căldura, înghesuiala, strigătele (că nici acestea nu lipsesc!)…

Am publicat în Catalogul „ADMITEREA – 2010”, editat de Business Media Grup, mai multe informaţii ce ţin despre concursul de admitere în universităţi. Printre acestea, şi câteva sfaturi ce ţin de unele lucruri de care ar fi bine să ţină cont cei care îşi doresc să devină studenţi. Voia voastră: să citiţi ori să neglijaţi!

  • În ultimii 4 ani, campania de depunere a actelor pentru admiterea în universităţi a luat start la 15 iulie (şi nu la 1 iulie, cum era anterior). De obicei, durata acestei campanii este de 15 zile. Comisiile de admitere îşi încep activitatea de dimineaţa (8.30-9.00) şi până aproape de ora 17.00.
  • De ce îţi aduc la cunoştinţă aceste cifre? Ca să nu repeţi greşeala colegilor tăi mai mari, care au participat la concursurile de admitere din anii precedenţi: nu veni să-ţi depui actele în chiar prima zi de activitate a comisiei de admitere! Ţi-a spus cumva cineva că dacă îţi depui actele printre primii, devii student în mod automat? Absolut greşit! Comisia de admitere recepţionează, până în ultima zi de activitate a sa, toate actele de la toţi concurenţii şi abia după aceasta se face evaluarea. Deci, fie că vii la universitate în prima zi, fie că în ultima zi, actele tale oricum vor fi examinate. E riscant însă să laşi acest lucru şi pentru ultima zi de primire a actelor pentru concursul de admitere, pentru că se poate întâmpla să uiţi vreun document acasă ori… apar alte situaţii neprevăzute… şi atunci nu mai poţi veni şi „mâine”. Aşadar, pregăteşte foarte atent toate actele care ţi se solicită la admitere şi care crezi că te-ar avantaja faţă de alţi concurenţi şi, peste 4-5 zile de la lansarea campaniei de admitere, vino la universitatea pe care ai ales-o şi depune-ţi actele.
  • Amânarea depunerii actelor pentru câteva zile este condiţionată şi de faptul că foarte multă lume, considerând că va fi avantajată dacă vine în prima zi, se îmbulzeşte în faţa universităţilor, se fac liste în care se înscriu sute de persoane care TREBUIE să vină în faţa comisiei de admitere anume în acea zi. Şi dacă nu eşti din Chişinău şi nu reuşeşti să-ţi depui actele chiar în prima zi (te asigurăm, acest lucru se poate întâmpla)? Ei, în asemenea cazuri, mai vine şi televiziunea, pentru a relata „de la faţa locului” despre „imperfecţiunile” activităţii comisiilor de admitere: chipurile, universităţile nu au asigurat o bună funcţionare a acestor comisii şi tinerii, împreună cu părinţii lor, suferă în îmbulzeală… Tu îţi doreşti o asemenea situaţie?
  • În cererea de participarea la concursul de admitere vei include 3 specialităţi. Acestea pot fi de la diferite facultăţi, dar de la aceeaşi universitate. De regulă, ele sunt înscrise în cerere conform preferinţelor candidaţilor. Se întâmplă însă că unii se orientează după situaţia la zi: câte cereri au fost depuse în total şi câte la specialităţile la care vrei să te înscrii şi tu. Deci, ai posibilitatea astfel să-ţi evaluezi şansele: raportează media (din diploma ta de bacalaureat şi de la disciplinele care vor fi luate în considerare de către comisia de admitere) la numărul de locuri (oferite de către universitate la specialităţile care te interesează) şi la numărul de cereri depuse deja. Dacă vei avea media 7, la sigur nu vei deveni student la specialităţile „de top” (despre acestea cred că ai auzit deja).
  • Dacă ai note bune în diploma ta de bacalaureat sau în atestat, nu te grăbi să scrii în cerere că optezi pentru studiile contra plată – acest lucru oricum îţi va fi propus după ce vor fi întocmite listele tinerilor înmatriculaţi, în cazul în care nu te-ai regăsit în listele „bugetarilor”.
  • S-ar putea să fii „agăţat” de anumite persoane care îţi vor promite „marea şi sarea” la admitere la „cea mai prestigioasă” specialitate. Desigur, „serviciile” lor nu sunt gratuite. (Apropo, printre astfel de „şmecheri” pot fi: actuali studenţi sau proaspeţi absolvenţi ai instituţiei pe care ai „ochit-o” şi tu, colaboratori ai aceleiaşi instituţii sau persoane care chiar nu au treabă cu înmatricularea tinerilor, dar şi-au făcut un business din minţirea tinerilor creduli). Nu te grăbi să scoţi banii din buzunar. Fii mai sigur de forţele şi cunoştinţele tale şi nu te încrede în escroci.
  • Astfel de „business” se face şi în cazul în care ai nimerit la comisia de admitere în chiar primele zile de activitate a ei şi acolo e mare îmbulzeală (cum am scris mai sus): te „agaţă” cineva şi, pentru o plată „oarecare” (la sigur nu pentru „cât te lasă inima”!) îţi va asigura „trecerea fără rând” la membrii comisiei.
  • În timp ce aştepţi să îţi vină rândul pentru a-ţi depune actele la comisia de admitere, încearcă să vezi, ce anunţuri mai sunt plasate în jurul tău. La sigur, printre acestea vei găsi informaţii utile ce ţin de viaţa studenţească în care te vei afla în următorii 3-4 ani!

Îţi doresc din toată inima succes la concursul de admitere şi fie ca la 1 septembrie să te numeşti „bobocel” al instituţiei la care ai visat şi, mai ales, la specialitatea care îţi place cel mai mult.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: