Skip to content

8 septembrie – Ziua internaţională a alfabetizării

Septembrie 7, 2011

Ziua internaţională a alfabetizării (International Literacy Day) este una dintre sărbătorile care se marchează sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Se consideră că alfabetizarea este una dintre cele mai mari realizări obţinute de către omenire, drept argument fiind alfabetizarea a peste 4 miliarde de locuitori ai planetei. Cu toate acestea, http://www.calend.ru scrie că, la nivel global, 860 milioane de maturi continuă să fie analfabeţi, iar peste 100 milioane de copii nu frecventează şcoala.

În context,  Adevărul scrie că circa 793 milioane de adulţi din întreaga lume, în special femei şi tinere, nu ştiu să citească sau să scrie, potrivit datelor furnizate marţi de UNESCO, cu ocazia Zilei Internaţionale a Alfabetizării, potrivit AFP.

Potrivit UNESCO, în 11 ţări, mai mult de 50% dintre adulţi sunt analfabeţi: Benin, Burkina Faso, Etiopia, Gambia, Guineea, Haiti, Mali, Niger, Senegal, Sierra Leone şi Ciad.

„67 de milioane de copii de vârstă şcolară nu sunt înscrişi în învăţământul primar, iar 72 de milioane de adolescenţi, care ar trebui să participe la primul ciclu de învăţământ secundar, nu îşi pot exercita dreptul la educaţie„, afirmă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Irina Bokova, directorul general UNESCO, afirmă că este necesar un mai mare angajament politic pentru a promova alfabetizarea. „Această mişcare trebuie să fie însoţită de fonduri suficiente pentru a dezvolta programe care să dovedească eficacitatea„, a spus ea, invitând guvernele, organizaţiile internaţionale, societatea civilă şi sectorul privat să facă din politica de alfabetizare o prioritate pentru fiecare individ.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: