Skip to content

14 octombrie: Ce sărbătorim?

octombrie 13, 2011

Ziua mamelor în Belarus

Mamele din Belarus au motiv serios de a sărbători în ziua de 14 octombrie: este ziua lor „profesională”. În mesajul de felicitare adresat mamelor belaruse, preşedintele Alexandr Lukaşenko a subliniat că statul va crea şi în continuare condiţii optime pentru activitatea de succes a femeilor.

Ziua pedagogilor în Polonia

Pedagogii din Polonia îşi sărbătoresc ziua profesională – Dzień Nauczyciela – la 14 octombrie. De ce anume în această zi? Pentru că la 14 octombrie 1773 a fost creată Comisia Naţională pentru Educaţie, la iniţiativa lui regelui  Stanisław II August Poniatowski (1732—1798) şi a Seimului.

Comisia dispunea de drepturi şi responsabilităţi largi, de autonomie, fiind considerată primul Minister al Educaţiei din istoria Poloniei.

Una dintre principalele cauze ale creării Comisiei Naţionale pentru Educaţie a fost faptul că învăţământul din Polonia şi Lituania era controlat totalmente de iezuiţi. Deşi în aceste şcoli calitatea studiilor era foarte înaltă li tineretul polonez primea o educaţie bună, instituţiile respectau nişte reguli conservative.

În 1773, Papa Clement al XIV-lea a decis lichidarea Ordenului iezuiţilor.

Pentru majoritatea pedagogilor şi elevilor din Polonia, ziua de 14 octombrie este zi de odihnă. Doar în câteva instituţii se organizează anumite activităţi.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: