Skip to content

10 decembrie – Ziua Mondială a Fotbalului

decembrie 9, 2011

La 10 decembrie este marcată Ziua Mondială a Fotbalului (World Football Day). Această iniţiativă a fost înaintată de către Organizaţia Naţiunilor Unite, cu scopul de a aduce, astfel, un omagiu acestui sport care, pentru milioane de oameni, este nu doar un joc, ci un stil de viaţă.

Primele menţiuni despre fotbal au fost descoperite de către istorici în surse chinezeşti, care datează cu mileniul doi înaintea erei noastre. Jocul se numea „Zhu Chew”, ceea ce însemna „a bate cu piciorul”. Acest joc permitea soldaţilor chinezi de a-şi menţine o stare fizică bună.

Nimeni nu ştie cu siguranţă când a luat naştere fotbalul. Unele surse susţin că

autori ai fotbalului pot fi consideraţi saxonii, care au trăit în Anglia, în secolul al VIII-lea. Pe câmpul de luptă, ei băteau cu picioarele capetele adversarilor…

Despre fotbal se mai ştie că, de la începuturi, erau nelipsite porţile şi portarul şi că acest gen de sport era cunoscut deja cu 3000 de ani în urmă şi că era parte a pregătirii fizice a ostaşilor. Plasa pentru porţi a fost folosită pentru prima dată în martie 1891, în meciul dintre selecţionatele din nordul şi sudul Angliei.

De asemenea, fotbalul era cunoscut şi în Grecia Antică, şi în Roma Antică, acum 2500 de ani.

Nu am găsit mai multă informaţie despre Ziua Mondială a Fotbalului. Dar pot să zic, „din partea autorului”, că sunt o fană înrăită a fotbalului, în special, al celui spaniol. S-a mirat, cândva, cineva, când am spus că admir echipele FC Barcelona şi Real Madrid… 🙂

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: