Skip to content

Ce vor să studieze românii în străinătate şi de ce s-ar întoarce în ţară?

Februarie 21, 2012

Oportunităţile sporite de peste hotare, fie ele educaţionale sau de

carieră, învăţământul de calitate şi acumularea de experienţă profesională internaţională – acestea sunt doar câteva argumente ale tinerilor din România care optează pentru studii la universităţile din străinătate. Potrivit www.romanialibera.ro, aceste date se reflectă într-un studiu efectuat de EDUCATIVA, la care au participat 3.444 de tineri.

De ce studiul în străinătate?

Principalul motiv invocat pentru a pleca la studii este reprezentat de oportunităţile sporite, fie ele educaţionale sau profesionale, existente în străinătate (36.21% dintre respondenţi). 27.15% dintre respondenţi au declarat că motivul este calitatea învăţământului de afară, iar 12.75% spun că vor sa plece pentru experienţa dobândită prin intermediul studiului în străinătate. 6.28% speră să găsească un trai mai bun în altă ţară, 3.27% spun că îşi doresc să se dezvolte personal şi profesional, iar 3.11% dintre respondenţi declară că studiul afară le poate aduce un job mai bun.

Printre celelalte motive menţionate se numără şi oferta educaţională mai largă (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universităţilor româneşti), perfecţionarea limbii străine sau diplome mai bine văzute.

Ce domenii sunt cele mai căutate şi în ce ţări

Domeniul cel mai interesant pentru studenţii români este Business (20% dintre respondenţi declarând că vor să studieze acest domeniu). Pe locul 2 se situează IT&Computer Science şi Marketing (17% fiecare), urmate la o distanţă mică de economie (16%), jurnalism (15%) şi limbi străine, management turistic, politică şi REI (fiecare cu 14%).

Cele mai puţin căutate domenii de studiu în străinătate par a fi contabilitatea şi istoria.

Printre programele ce pot fi găsite la RIUF se numără şi criminalistică, inginerie aeronautică, design vestimentar, ilustraţie şi animaţie şi multe alte cursuri specifice din diferite domenii.

În ce priveşte ţările în care-şi doresc să studieze, destinaţia preferată a românilor rămâne Marea Britanie, 60% dintre respondenţi declarând că sunt interesaţi de studii în această ţară. Urmatoarele destinaţii menţionate sunt Danemarca (32%), SUA (30%), Germania şi Olanda (fiecare cu 29%). România se află pe locul 6, 25% dintre vizitatorii RIUF declarând că sunt interesaţi de studii în ţara natală.

La ediţia de primăvară RIUF, universităţi din Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Danemarca, Suedia, SUA şi altele vor fi prezente prin reprezentanţii lor. (Detalii despre Târgul universităţilor inernaţionale din Europa de Est vedeţi aici).

Înapoi în România dupa absolvire?

Când vine vorba de întoarcerea în ţară, doar 4% dintre respondenţi au declarat că nu s-ar mai întoarce deloc. Cei mai mulţi (61%) au spus ca s-ar întoarce pentru familie, prieteni, rude sau pentru România. Următorul motiv menţionat de respondenţi a fost un job bun sau dezvoltarea unei afaceri proprii (16%).

Românii îşi doresc să se întoarcă în ţară şi pentru a schimba ceva în mediul economic, politic şi social românesc (9%) sau să aplice în ţară cunoştinţele pe care le obţin studiind în străinătate (4%).

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: