Skip to content

3 martie – Ziua fetiţelor din Japonia

martie 2, 2012

Sursă foto: http://www.etsy.com

Hina Matsuri – aşa se numeşte sărbătoarea „profesională” a fetiţelor din Japonia. Această sărbătoare presupune mai multe tradiţii. Una dintre ele se referă la epoca Heian (794-1185), când familiile înstărite invitau călugări, care desfăşurau ritualuri speciale menite să „îndrepte” nenorocirile oamenilor spre păpuşi de hârtie, numite „nagase-bean”. Mai târziu, aceste păpuşi erau lăsate să plutească pe ape.

Iniţial, această sărbătoare era marcată doar la curtea împăratului şi în familiile militarilor, dar în scurt timp, s-a răspândit şi în popor. În secolul al 18-lea, Hina Matsuri a devenit sărbătoare naţională. În familiile unde creşteau fetiţe a devenit o tradiţie împodobirea păpuşilor cu obiecte scumpe, acestea simbolizând viaţa şi obiceiurile curţii împărăteşti.

Acest obicei este respectat şi în prezent. Doar că păpuşile din hârtie au fost

înlocuite cu altele, transformate în adevărate opere de artă din ceramică şi mătase şi bogat împodobite. Fetiţele nu se pot juca cu aceste păpuşi după bunul plac, ci pot doar să le admire. În unele familii, aceste păpuşi sunt atât de scumpe, încât se transmit din generaţie în generaţie. Iar când în familie se naşte o fetiţă, păpuşile devin un cadou special, atât din partea părinţilor, cât şi a rudelor.

Astfel de păpuşi sunt prezente şi la diferite expoziţii speciale, care sunt inaugurate, de obicei, la 3 martie. Potrivit unor superstiţii, expoziţiile de păpuşi nu durează mai mult de o lună, deoarece se consideră că expunerea lor prea îndelungată îndepărtează vremea măritişului. Astfel, după ce sărbătoarea păpuşilor ia sfârşit, toate obiectele expuse sunt împachetate cu multă grijă până în anul următor.

Pentru ziua de 3 martie, camerele unde sunt expuse păpuşile sunt frumos împodobite cu flori de vişin. Fetiţele sunt îmbrăcate cu kimono-uri elegante, merg în ospeţie, oferă şi primesc cadouri, sunt servite cu dulciuri speciale şi admiră păpuşile. Astfel, fetiţele sunt învăţate să aibă o atiturine grijulie faţă de obiectele de valoare şi să-şi stăpânească dorinţele şi capriciile. Totodată, fetiţele sunt familiarizate cu „setul” de maniere pe care trebuie să le posede o doamnă.

Foarte multe cupluri de japonezi preferă să-şi unească destinele anule în ziua de Hina Matsuri.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: