Skip to content

Avem un top al liceelor…

iunie 21, 2012

Joi (21 iunie), au fost difuzate câteva ştiri şi reportaje despre lansarea studiului „Noua criză a examenelor de bacalaureat – combaterea corupţiei prin reconfigurarea de sistem”, elaborat de IDIS „Viitorul”. Au fost abordate problemele BAC-ului – un lucru foarte bun: poate, după aceasta, responsabilii Ministerului Educaţiei îşi vor înscrie în agendă propunerile autorilor studiului, că despre probleme demult ar trebui să ştie! Numai blogurile şi reţelele sociale cât de încărcate sunt cu informaţii privind bacalaureatul şi problemele care, în perioada acestor examene, se abat asupra elevilor, părinţilor acestora şi chiar a întregii societăţi!

Ceea ce m-a surprins e promovarea, în ştiri şi reportaje, a „Unui top al instituţiilor de învăţământ liceal din Republica Moldova, în funcţie de mediile obţinute de elevi la examenele de bacalaureat în sesiunea 2011”, inclus în studiul IDIS. Este o listă care include 478 de licee din toate localităţile Moldovei. În capul listei, pe primele 3 locuri, sunt: Liceul „M. Eliade”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” şi Liceul de Limbi Moderne şi Management – toate din Chişinău. Potrivit rezultatelor sesiunii de BAC-2011, promovabilitatea examenelor din aceste licee a constituit 99-100%.

Să ne bucurăm pentru aceste licee şi, mai ales, pentru discipolii acestora. Şi să le urăm succese în viitoarele sesiuni de bacalaureat.

Dar am putea spune că, dacă în unele licee, promovabilitatea a fost de doar 88%, sunt cele mai rele? Nu! Pentru că acesta nu este un top al celor mai bune licee din Moldova! Pentru că, oficial, nici nu avem un asemenea top.

Dacă am avea specialişti – buni şi dezinteresaţi!, am avea nişte criterii care ar face posibilă elaborarea unui top al celor mai bune licee din Moldova. Iar în eventualul top, sunt sigură, şi-ar găsi loc de onoare Liceele „Gaudeamus” şi „Orizont” din Chişinău.

Vă spun şi motivul pentru care fac referire anume la aceste două licee. Pentru că ele se regăsesc în foarte multe „dări de seamă” privind victoriile obţinute de elevii moldoveni la diferite concursuri şi olimpiade internaţionale. Se pare, cei mai puternici olimpici moldoveni învaţă la „Orizont”, iar cei mai împătimiţi de ştiinţele economice sunt liceenii de la „Gaudeamus”. Un argument în favoarea celor spuse sunt medaliile obţinute de liceenii de la „Orizont” la Olimpiadele Internaţionale de Matematică şi de Biologie, precum şi Premiul Mare la Olimpiada Republicană la Economie, câştigat trei ani la rând (2006-2008) de către discipolii dlui Iurie Andoni, profesor la „Gaudeamus”. (Acest premiu, îi permite câştigătorului înmatricularea la ASEM, în afara concursului, la orice specialitate).

Astfel de succese sunt înregistrate şi la alte licee din Moldova, sunt sigură, doar că nu ştiu prea multe despre ele…

Iar în topul despre care am vorbit mai sus, „Gaudeamus” e abia pe locul 66, iar „Orizont” – pe 70…

P.S. Dacă noi avem motive serioase de a ne mândri cu promovabilitatea de 90,49% la sesiunea de BAC-2011, vedeţi ce se întâmplă în România…

Promovabilitatea comparativă între România şi Moldova la examenele de bacalaureat (%)

2009

2010

2011

România

81,47

69,30

44,47

Moldova

91,48

94,96

90,49

Înseamnă oare că liceele din România sunt „vai de ele”?

P.P.S. Dacă vrei să vezi cum au susţinut, anul trecut, examenele de bacalaureat elevii din liceul tău, vezi : Studiu IDIS

Reclame
4 comentarii leave one →
 1. Ilona permalink
  iunie 2, 2013 8:14 pm

  Inseamna ca dvs nu sunteti in stare sa faceti un simplu calcul matematic. Nu se poate compara o tara cu 21 de milioane de locuitori cu una cu o populatie de 7 ori mai mica (3.600.000 Rep Moldova).

  • iunie 3, 2013 12:06 pm

   Prietenesc cu datele statistice, degeaba aruncaţi cu pietre…
   M-am referit la faptul că în Republica Moldova nu este un top oficial al liceelor.
   Şi dacă promovabilitatea la BAC în România e de 2 ori mai mică decât în Moldova… ce să însemne oare? Cu siguranţă, nu înseamnă că liceele din România sunt mai rele decât în Moldova…
   Cred că nu aţi înţeles ideea articolului.

 2. Ilona permalink
  iunie 5, 2013 7:39 am

  Daca puneti problema din acest punct de vedere, ca nu exista un top oficial al liceelor, aici aveti dreptate, va rog sa-mi scuzati interventia acida. Va multumesc pentru lamuriri. O zi frumoasa!

 3. iulie 9, 2013 11:36 am

  Situatia din acest an de la Bacalaureat e asemanatoare cele din 2011 Romania. O rata de 58% de promovabilitate este inca destul de mare pentru situatia reala pe care o avem. Referitor la top licee- ar fi o idee buna, care sper ca se va materializa in acest an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: