Skip to content

„Perle” dintr-un Ordin al Ministerului Educaţiei

iulie 8, 2012

Ministerul Educaţiei de la Chişinău a emis, la 20 iunie 2012, un ordin prin care stabileşte numărul de copii / elevi în grupe / clase, pentru anul de studii 2012-2013. Potrivit acestuia, vom avea:

* în învăţământul preşcolar:

– grupa de copii în vârstă de până la 3 ani se constituie din 15-20 de copii,

– grupa de copii în vârstă de 3-6 (7) ani se constituie din 20-25 de copii;

* în învăţământul primar şi gimnazial, clasa se constituie din 25-30 de copii;

* în învăţământul liceal, clasa se constituie din 30-35 de elevi, iar în localităţile rurale – din 25-30 de elevi.

În ordin, se mai spune şi despre învăţământul extraşcolar (grupe de 20-25 de copii) şi cel secundar profesional (25-30 de elevi).

Şi atât! Poate pentru unii e totul clar, dar eu nu sunt prea „norocoasă” ca să pot „descifra” aceste cifre. Ce vrea să zică ministerul indicând aceste cifre? Că în clasa întâi, de exemplu, trebuie să fie cel puţin 25 de elevi sau cel mult 30? Şi ce va fi dacă vor fi doar 24 de elevi? Vor fi comasate 2 clase? Ce se va întâmpla cu satele în care naşterea unui copil continuă să fie sărbătoare? Să fie oare un motiv „temeinic” de a mai închide nişte şcoli?

* * *

Îmi dau foarte bine seama că nu este „convenabil” să întreţii o instituţie prevăzută pentru 450-500 de copii, dar în care învaţă doar 200 sau chiar şi mai puţini. Iar instituţii de acestea ÎNCĂ mai pot fi întâlnite în multe sate din Moldova… Teamă mi-i că vor ajunge în „pielea” magazinelor „Luminiţa” care, cândva, ne îmbiau să cumpărăm cărţi.

Copiii sunt „ademeniţi” cu „Hai cu noi la o şcoală mai bună!”, dar când mă gândesc la calitatea „drumurilor europene” din Moldova şi la şansele micuţilor de a ajunge la şcoala din satul vecin în perioada în care sunt troiene sau geruri… Şi hai să nu motivăm prin iernile blânde din ţara noastră, că în ultimii ani, vedem ce „fenomene” meteorologice se abat peste noi…

* * *

Ca mamă, încerc să îmi imaginez, cum va fi, la anul, când băiatul meu va merge în clasa întâi şi va avea 29 de colegi! Da, toţi vor fi frumoşi şi cuminţi (cât de cât…), dar mă întreb: de la care piaţă să cumpere învăţătoarea nişte răbdare şi… atenţie pentru fiecare?

Subiectul cu numărul de elevi în clase poate fi dezbătut la desfârşit şi, la sigur, toţi cei implicaţi în dezbateri vor avea dreptate. Părinţii pe de o parte, cei de la minister – pe de alta… Şi nu se ştie cine va acorda mai multă atenţie doleanţelor pedagogilor. Pentru că ei oricum vor fi „sfătuiţi” să lucreze mai mult şi mai bine!

* * *

Dar dacă am tot scris azi despre minister, vreau să includ în acest „articolaş” „perla” pe care am descoperit-o în ordinul la care am făcut referire:

„Controlul executării prezentului ordin se pune în sarcina dnei Tatiana Potîng, viceministru şi dnei Loretta Handrabura, viceministră„.

Dle ministru Mihail Şleahtiţchi, aţi citit ordinul înainte de a-l semna? Sau la Ministerul Educaţiei sunt două funcţii diferite: viceministru şi viceministră? Aş vrea să înţeleg şi eu ceva din aceste „perle”, nu de alta, dar testele pentru examene, inclusiv cele de BAC, sunt elaborate de specialiştii ministerului…

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: