Skip to content

Tot ce trebuie să ştii despre Admiterea – 2013

Iulie 15, 2013

Admiterea – 2013. E bine să fii informat!

Blocul A al ASEM

Blocul A al ASEM

Noutatea cea mare a Admiterii – 2013 în universităţile din Republica Moldova constă în posibilitatea tinerilor de a-şi depune actele la mai multe universităţi concomitent. Astfel, şansele tinerilor de a deveni studenţi sunt mai mari.

Cum se va desfăşura concursul de admitere din acest an? Ce alte noutăţi au intervenit în Regulamentul cu privire la organizarea concursului de admitere în universităţi? Despre toate acestea vă povestesc în continuare.

Metodologia concursului de admitere

Admiterea în învăţământul superior de stat şi privat la ciclul I, studii superioare de licenţă, se va efectua în baza regulamentelor proprii de concurs, stabilite de fiecare instituţie de învăţământ superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale Regulamentului de organizare şi desfăşurare a admiterii la ciclul I, licenţă în învăţământul superior. 

Până anul trecut, candidaţii puteau aplica concomitent la doar trei specialităţi din cadrul unei instituţii de învăţământ. Anul acesta, candidaţii au dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialităţi din diferite domenii de formare profesională, la una sau mai multe universităţi, dar pot fi înmatriculaţi la o singură specialitate în cadrul unei singure universităţi.

Numărul de specialităţi, la care poate aplica candidatul, va fi stabilit de fiecare instituţie de învăţământ în parte. Acest lucru derivă din principiul de autonomie universitară extinsă. Astfel, fiecare universitate poate decide dacă va permite aplicarea la toate specialităţile pe care le are sau la una singură.

Astfel, candidatul urmează să se prezinte la comisia de admitere cu originalul şi copia diplomei. Comisia de admitere urmează să avizeze că originalul actului a fost prezentat. În perioada admiterii, la comisie se va păstra doar copia. Doar în situaţia, când candidatul a luat o decizie în ceea ce ţine de instituţia la care urmează să-şi facă studiile, a fost admis aici şi se regăseşte în liste, doar atunci aduce originalul diplomei. Odată ce candidatul a adus originalul şi l-a predat Comisiei de admitere, el nu-şi mai poate schimba decizia şi merge la o altă instituţie de învăţământ.

De reţinut! Dragi candidaţi la studii universitare, pregătiţi-vă câteva xerocopii ale certificatului medical 086-U (nu trebuie să le legalizaţi la notar!). Câte o copie a acestui certificat va rămâne la comisia de admitere a universităţii la care veţi depune actele. Originalul va rămâne la voi – îl veţi depune doar la universitatea la care veţi decide că doriţi să fiţi înmatriculat (după anunţarea rezultatelor admiterii). De asemenea, ţineţi minte că nu e nevoie să vă pregătiţi mai multe fotografii 3×4 cm! Aveţi nevoie doar de 4 exemplare, pentru că ele nu rămân la nicio comisie de admitere. Ele doar vor fi prezentate, împreună cu celelalte acte, membrilor comisiei, apoi rămân la voi. La fel ca şi certificatul medical, fotografiile vor fi depuse, împreună cu toate actele în original, doar la universitatea la care veţi dori să fiţi înmatriculaţi!

După afişarea rezultatelor intermediare a concursului de admitere, stabilite prin decizia Comisiei de admitere, candidatul declarat admis la mai multe universităţi optează pentru specialitatea solicitată prin depunerea documentelor menţionate, în original, la instituţia de învăţământ superior la care doreşte să realizeze studiile, respectând termenul de depunere stabilit de către Ministerul Educaţiei.

Neprezentarea în termenul stabilit a actelor în original, din vina exclusivă a candidatului admis, duce la pierderea locului obţinut prin concursul de admitere în instituţiile de învăţământ superior.

Cotele de înmatriculare

Şi în acest an, Regulamentul de admitere stabileşte cote de înmatriculare pentru candidaţi în funcţie de tipul instituţiei absolvite /actul de studii, după mediul de reşedinţă, limba de instruire. Cota pentru fiecare categorie se stabileşte în funcţie de ponderea acesteia în numărul total de candidaţi în anul respectiv.

– 90%  din locuri sunt destinate deţinătorilor diplomelor de bacalaureat,

– 10% – pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită specialităţi/domenii de formare profesională conform profilului studiat în colegiu.

Candidaţii posesori ai diplomelor de BAC mai concurează şi conform mediului de reşedinţă:

– 65% sunt destinate candidaţilor din localităţile rurale, centrele raionale şi orăşele mici,

– 35% – pentru candidaţii din municipiile Chişinău şi Bălţi.

– 20 la sută din numărul de locuri prevăzute pentru înmatriculare sunt destinate posesorilor diplomelor de bacalaureat, care solicită specialităţi/domenii de formare profesională în limba rusă.

– În ceea ce ţine de locurile cu finanţare de la buget: 15% sunt pentru o serie de categorii de tineri defavorizaţi (orfani, rămaşi fără grija părinţilor, invalizi de gr.1 şi 2, copii cu deficienţe fizice şi senzoriale ş.a.).

Taxele

Responsabili de la Ministerul Educaţiei au anunţat că taxele de studii rămân deocamdată la nivelul anului trecut. Totodată, au specificat că a fost finalizată o nouă metodologie de calculare, care urmează să fie aprobată printr-o decizie de Guvern. Dacă respectiva decizie va fi adoptată «în timp util», lucrurile privind taxele de şcolarizare se pot schimba.

Taxele de aplicare vor fi stabilite de către fiecare instituţie în parte. Taxele de aplicare sunt acei bani pe care fiecare participant la concursul de admitere îi achită la comisia de admitere.

Termenele de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere

* 16 – 27 iulie 2013 – depunerea cererilor de participare la concursul de admitere,

* până la 31 iulie 2013 – anunţarea rezultatelor intermediare,

* până la 3 august 2013 – depunerea actelor în original la instituţia aleasă,

* până la 14 august 2013 – anunţarea rezultatelor finale,

* 7 – 9 august 2013 – organizarea concursului repetat la locurile rămase neacoperite.

Burse majorate

Din 1 ianuarie 2013, au fost majorate cu 40% bursele studenţilor din ultimul an, la specialităţile pedagogice, medicină şi agronomie. Pentru primii ani de studii, la aceleaşi specialităţi, bursele au fost majorate cu 20%.

În ceea ce ţine celelalte specialităţi, bursele au fost majorate doar cu 20% pentru studenţii din ultimul an de studiu.

În anul 2013, la dispoziţia absolvenţilor de licee şi de colegii au fost puse peste 20 475 de locuri de admitere în instituţiile de învăţământ superior. Dintre acestea, 6755 de locuri sunt la buget şi 13720 – la contract, cu achitarea taxei de studii. A crescut numărul locurilor pentru persoanele care doresc să-şi facă masterul: cu 500 – la buget şi cu 700 – la contract. Astfel, pentru Ciclul II Masterat sunt prevăzute 9218 locuri, dintre care 3568 – la buget şi 5650 – la contract.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: